divendres, 1 de juny del 2018

“ANEM PER FEINA” TRET DE SORTIDES...

La setmana cultural ja ha engegat... A l’escola ja fa uns dies que "anem per feina", però el que marca l’inici de la setmana aquests últims anys és la sortida per a començar a escalfar motors.

Dimarts 29 de maig els alumnes de cicle mitjà van anar a Caldes de Montbui per a conèixer una mica el món de les fàbriques. Van fer una visita a l’empresa Pastes Sanmartí, una empresa que elabora de forma artesana pasta de blat dur de primera qualitat des de l’any 1700.

Van aprofitar per visitar alguns punts de la població que estan lligats a les famoses aigües termals de Caldes: els safareigs i les fonts. Els alumnes de cicle mitjà van descobrir que l’empresa de pasta s’abasteix d’aquesta aigua tan especial per a fabricar els seus productes. Un dels punts destacats de la visita va ser entendre que les fàbriques i empreses que aprofiten els recursos de l’entorn proper són molt més sostenibles.

Avui divendres, ja ha estat el torn de la resta d’alumnes de l’escola. Els més petits han fet una sortida de mig dia al poble d’Avinyonet. Els ha tocat descobrir que hi ha uns oficis que són fets per artesans. Gràcies al senyor Pere, el ferrer, han entès que per què una feina es consideri artesana, ha de ser feta amb les mans. Per això, les peces que elabora pot ser que s’assemblin, però no n’hi ha cap d’idèntica. Els infants han pogut veure com treballaven els forjadors abans, ja que té una colla d’eines antigues, però que encara fan servei. De fet, han tingut la sort de veure, olorar i sentir, com el ferro roent es deixa fer i desfer, a mercè d’aquell qui el sap transformar. També han pogut participar en un taller que l’Eva els ha organitzat. Els ha descobert les feines de la pastora, de la xolladora i de la cardadora. Quina feinada cal fer, abans no es té una troca de llana o un bon tou per a fer un matalàs!


A la tarda, educació infantil, amb la gran ajuda dels companys de cicle mitjà, han pogut fer de cistellers a l’escola. Han comprovat de primera mà que la feina de fer cistells és també ben artesana, perquè de tots els que han fet, no n’ha quedat cap d’igual!

Els alumnes de cicle inicial han marxat a Vilafranca per a fer una visita guiada a la Vilafranca medieval, per a descobrir el món dels gremis. Han passejat per diferents indrets de la vila i han entès perquè alguns dels carrers es diuen com es diuen: el carrer de la Fruita, el carrer dels Ferrers, per exemple. Una visita interessant i plena d’informació i continguts. Després, han aprofitat l’avinentesa per a visitar el Quim, llibreter de La Cultural, per tal de fer-li una petita entrevista, ja que ell forma part del gremi de llibreters, un dels pocs gremis actius que queden a Catalunya. Els infants han pogut aprendre les diferències entre l’antiga necessitat d’agremiar-se i les funcions actuals dels gremis. Realment, han vist un gran canvi al llarg dels segles.


Per últim, els nens i nenes de cicle superior s’han desplaçat a Barcelona on han tingut la sort de descobrir el món de la investigació científica. Han fet una visita guiada al Parc Biomèdic de Barcelona, han pogut conèixer persones que treballen en aquest centre tan important de recerca, han vist els laboratoris i han pogut posar-se a la pell d’un científic. Ha estat una experiència molt enriquidora, qui sap si ha despertat alguna vocació.

La descoberta del món laboral ja ha començat, esperem que sigui una setmana ben treballada, mai millor dit!

Tots els mestres aprofitem aquesta entrada, per agrair la feina de totes les persones externes que ens han acostat móns que ens queden ben lluny, però que amb les seves explicacions, planeres i entenedores, han fet que a partir d'ara siguin una mica més propers als nostres alumnes.