dijous, 7 de juny del 2018

GIMCANA SETMANA CULTURAL: “ES BUSCA ASSESSOR LABORAL”

Avui ha estat el dia de la gimcana de la setmana cultural. L’objectiu principal de la gimcana ha estat conèixer el significat de vocabulari bàsic de l’àmbit laboral. Ha estat un matí distret, tranquil i ben aprofitat. Us expliquem com ha anat la història:

Avui ha arribat a l’escola un anunci de premsa d’una oferta de treball d’assessor laboral. Els alumnes s’han hagut de “formar” per ser els candidats escollits per al lloc de treball esmentat. Ho hem fet tots molt bé!

PROVA1: Em pagues el salari? vocabulari: salari, assalariat
Després d’escoltar la descripció de l’origen de la paraula salari hem hagut de pagar el salari a un centurió, a un soldat i a un servent. Una targeta amb números romans amb la relació de sal que cobra cadascun dels assalariats ens ha estat de molta ajuda. Amb unes balances de plat hem pesat la sal i hem pagat a cada romà.

PROVA 2: Avui fem vaga! vocabulari: vaga, fàbrica, piquet, esquirol
Hem jugat a l’aranya peluda, repartint-nos els rols: els dos piquets han estat la cadena d’aranyes inicial, els que han passat la cadena han estat els esquirols i els més petits o els que no han volgut jugar han estat els que, asseguts, avui han fet vaga.

PROVA 3: Un dia de feina: vocabulari: jorn, jornada, jornal
A partir del joc del penjat, hem trobat un sinònim de dia. Amb els sufixos -ada i -al hem format les paraules derivades i n’hem explicat el seu significat.

PROVA 4: Sense treballar o sense feina? vocabulari: permís, baixa, atur, vacances
Quatre membres del grup han sigut quatre personatges que han llegit unes endevinalles sobre qui són i què fan, la resta de grup ha hagut d’endevinar per què no treballen.


PROVA 5: Els Drets Laborals: vocabulari: dret laboral, sindicat
Hem trobat frases que descriuen drets guanyats en el món laboral i drets que encara no s’han guanyat. Les hem hagut de situar en tres espais: fa un segle, actualment i el futur. Hem vist que abans els treballadors no tenien drets, que ara en tenen força i que encara en queden per guanyar.

PROVA 6: Polígons en moviment: vocabulari: polígon, mercaderia, transport
Hem representat el bullici d’un polígon en un circuit d’obstacles. Anàvem amb safates i gots, alguns plens d’aigua! Havíem d’aconseguir no perdre la mercaderia i portar-la a destí.
PROVA 7: Anem de colònies: vocabulari: colònia, patró, filatura, cinteria
Érem els treballadors d’una colònia i hem rebut un encàrrec especial, de la filatura hem rebut els millors fils perquè el patró ha demanat passamaneria nova pel seu palauet de Barcelona. Havia de ser la millor, la més bonica i la més llarga, per això, a la cinteria hem trenat i trenat drapet sense parar.

PROVA 8: I tu, quant cobres? vocabulari: sou, nòmina, empresa, cap, directiu, treballador
Aquí hem pagat el sou a diferents nivells de treballadors d’una empresa. En un full hi havia escrit un total de diners que l’empresa havia guanyat en un mes. Hem acordat com repartíem els diners que hem escrit en unes nòmines. Hem pogut decidir si el sou es repartia equitativament, si hi havia feines més remunerades o quina havia de ser la diferència de sou guanyat. Llavors, amb els diners de joguina, hem pagat a cada treballador. Ha estat una tasca molt interessant.
PROVA 9: Equip de treball i treball en equip: vocabulari a treballar: patronal, obrers
Hem fet el joc d’estirar la corda. El grup s’ha partit en dos equips: patronal i obrers, representant l’estira i arronsa que sempre els ocupa. Després hem fet una estirada d’un objecte pesant, ha calgut la força de tots per moure’l. Al final hem reflexionat sobre si els dos grups han d’estirar cap al seu cantó o si han de fer pinya per assolir un objectiu comú.
PROVA 10: Busquem feina: vocabulari a treballar: contracte
Hem estat en una entrevista de feina a punt per a signar el contracte. Hem llegit la descripció del sou, l’horari, la durada, etc. Hem hagut de valorar quin contracte crèiem que era millor i defensar per què.
I DEMÀ... FESTA DE CLOENDA! US HI ESPEREM A TOTS!