dimarts, 14 de maig del 2019

PAGESOS I CUINERS

Els nens i nenes d’educació infantil han tancat un cercle important. La setmana passada, van fer, tots alhora, un espai DAU del Tros molt especial: cuinar el fruit del seu treball.

A l’hort hi ha hagut feina al llarg de tot el curs. Van començar sembrant faves i pèsols. També van plantar uns enciams menuts i tendres que van créixer ben de pressa. Tots han col•laborat per mantenir l’hort net d’herbes no necessàries, també han regat quan ha convingut i han estat molt atents a tots els canvis que les plantes anaven experimentant.

Abans de les vacances de Setmana Santa van fer una feina molt agraïda: la collita. Quan les tavelles van estar ben molsudes, les Flors i els Pingüins van fer una bona collita, van buidar les tavelles per omplir el rebost, o el congelador, en aquest cas.

Va ser dimecres 8 de maig el dia de passar de pagesos a cuiners i, encara millor, de cuiners a comensals. Van organitzar-se en dos grups: zona freda i zona calenta. Per una banda, a la zona freda, van rentar l’enciam, van tallar els tomàquets cherry, van posar les olives i van amanir els plats amb l’oli que el Pere ens va regalar fa uns mesos. Per altra banda, a la zona calenta, es van dedicar a saltar els pèsols i les faves tendres amb un gra d’all, un polsim de julivert i un bon raig de l’oli del Pere, també! Quina oloreta! 
Per fi, havia arribat el moment de tastar la feina de mesos, d’assaborir el resultat de la feina ben feta: un bon vermut vegetarià del que no en van quedar ni les engrunes... Gairebé tots els nens i nenes van poder fer el tastet de l’amanida i del saltat de pèsols i faves. I deuria ser molt bo, perquè els plats es van buidar en un tres i no res.


L’hort d’infantil és un racó viu i canviant que ens permet fer l’escola que volem: una escola oberta a l’entorn, un espai per aprendre a estimar la natura, una aula on la vida es contempla en directe i on es treballa respectant cada moment i adaptant-nos-hi, com a petits pagesos que som.

Quan els cincs sentits intervenen en una activitat de l’escola, l’aprenentatge és ric i les vivències inoblidables.  Tots recordarem l’olor de la terra després de cavar-la, el so de l’aigua brollant de les regadores, els colors de la florida i de les fulles tendres, el tacte suau de l’interior de les tavelles de les faves i el gust dels aliments que entre tots hem cultivat (el gust més gustós del món, és clar!). Sens dubte, l’hort ens fa sentir. Sentim a l’escola, som.