dimarts, 4 de juny del 2019

TANQUEM EL DAU MANS A L'ENTORN

A educació infantil la setmana del 4 de febrer vam iniciar la presentació dels diferents  espais DAU i entre ells l’espai Mans a l’entorn. Des d’aleshores a l’aula on hi havia ubicat aquest espai (aula de P5) vam tenir uns companys ben especials: onze cargols ben eixerits a qui vam despertar dels seu son hivernal  per a convertir-los en un possible objectiu d’observació a            l‘aula. Van arribar els dimarts 5 i els companys de P5 van habilitar-los una gran peixera que amb  terra, una gran pedra i una petita bassa es va convertir en una cargolera.  

Aquella setmana tots els companys de l’etapa els van  poder conèixer i entre tots els grups /classe va poder triar un nom per cada cargol. Per a poder-nos-en recordar de qui era qui, els  vam fer una senyal amb pintura escolar a la closca, cadascú d’un color diferent, i vam elaborar un rètol que vam posar al costat de la cargolera i que ens ha ajudat a identificar-los.
La classe de P5, l’anfitriona, ha estat la responsable de portar-los el menjar, l’aigua i netejar de tant en tant el seu espai. Les cols de l’hort i les restes de verdura que ens han aportat les famílies i les monitores del menjador  han estat el seu aliment habitual.

El dia 14 de març vam tenir una gran sorpresa. Al matí vam descobrir  uns petits pedrolins enganxats a la part superior de la cargolera. No enteníem què podien ser i quan la vam obrir vam comprovar que eren un munt de cargolets minúsculs! Els vam observar amb la lupa i vam veure que amb una closca gairebé transparent ja estiraven el peu i les petites banyetes! Vam incrementar la quantitat de menjar, ja eren molta colla. 
Amb ells hem pogut observar com els agraden les fulles de col i enciam tendre, amb quina facilitat  poden refer la closca quan aquesta se’ls ha trencat, la quantitat de cargolets que poden arribar a néixer dels ous que hem deduït que han post, la immediatesa amb la que aquests es desplacen i mengen després d’haver nascut... Ha estat molt interessant! 







Amb el pas del temps han anat creixent i ha arribat el moment d’acomplir el propòsit  d’alliberar-los la darrera setmana del mes de maig, com a cloenda del treball als espais DAU.   El dijous 30 maig Flors i Pingüins hem anat a deixar-los  al descampat de davant de l’escola en un lloc amb ombra, pedres, herba tendre... un bon lloc. Cadascú ha alliberat entre dos i tres cargolets en aquest espai i després hem anat a deixar  els més grans, els progenitors,  a l’altra banda del descampat entre margarides, corretjoles i herbes diverses.

Ara tots plegats podran descobrir o redescobrir que el món és molt més gran que la cargolera, que ningú els porta el menjar, però que en troben de tendre i saborós, podran mullar-se sota la pluja i qui sap si alguna hora no faran cap al pati de l’escola. 
El que és segur  és que, com nosaltres, es continuaran fent grans i que com nosaltres també aprendran moltes coses pel camí. Tenir cargols a la classe ha estat una bona experiència i una bona font d’aprenentatge!