divendres, 28 de novembre de 2014

ELS NENS I LES NENES DE LA CLASSE DELS DOFINS ESTEM FENT VINAGRE A LA CLASSE

Tot va començar el mes d’octubre, quan juntament amb els companys de la Classe de les Tortugues i de la Classe de les Flors vam manar a observar els efectes de la tardor en una vinya que hi ha prop de l’escola.



 Tot passejant-hi hi vam trobar i collir força gotims i fins i tot els raïms d’un cep d’una varietat francesa que el pagès havia deixat de collir. Amb la collita feta vam decidir que faríem most.


Ho vam portar a la classe i l’endemà vam triar els grans de raïm bons tot separant-los de la seva rapa.



El dia següent vam premsar els grans amb les nostres pròpies manetes i el most obtingut el vam posar en un recipient de vidre.



Quan el most va estar a punt vam decidir que no ens el beuríem sinó que el deixaríem a la classe perquè es convertís en vinagre i així podríem observar els canvis que faria a partir d’aquell moment

I efectivament, vam poder veure, olorar i escoltar com els llevats, que s’havien desprès de la pell del raïm en el moment del premsat, s’estaven menjant els sucres del most. En aquest procés (la fermentació) el most es va convertir en vi! . Voleu escoltar-ho vosaltres també?







Després hem pogut anar observant com el vi obtingut ha anat canviant de color fins a tenir aquest to que és ben bonic.



Ben aviat els bacteris del vinagre iniciaran la seva feina per a convertir-lo en vinagre i així més endavant nosaltres obtindrem el vinagre esperat!