dilluns, 16 de desembre del 2019

REPORTERS DE NADAL

L'ORIGEN DE LES FESTES DE NADAL
El 25 de desembre celebrem el Nadal però quasi ningú en sap els orígens. En aquest projecte de reporters en parlarem.
Aquesta festa es fa per commemorar a Jesús però no té res a veure amb les religions o creences que pugui tenir la gent, la veritat és que els orígens del Nadal són varis i alguns van començar abans del cristianisme, concretament a l’any 1 abans de Crist.
Gràcies  a l’emperador romà Constantí  que va fer legal el Cristianisme al segle  9 (a.c),el culte cristià es va anar  escampant  arreu del vell continent  adaptant tradicions i festes.
 Ara la celebració del Nadal  està estretament relacionat al culte cristià, encara que en el anterior segle les festes de Nadal hagin passat  a ser l’explosió més evident del món consumista i capitalista. Tot i això, hem de dir que les arrels del Nadal vénen de molt lluny, exactament de celebracions i tradicions paganes del món romà i d’Egipte.
EL TIÓ DE NADAL
El Tió de Nadal, és un tronc màgic, que normalment el 8 de desembre arriba a les cases. L’hem de alimentar fins l’arribada del Nadal, el 25 de desembre.
Normalment abans de fer cagar el Tió hem d’anar a una habitació apartada i escalfar el pal, mentre anem recitant algun poema de Nadal: nadala, cançó... Quan ja hem escalfat prou el pal algun adult ens avisarà que ja podem anar a cagar el Tió.
Normalment el caguem vàries vegades, i cada vegada que acabem hem d’anar a la habitació apartada a escalfar més els pals perquè torni a cagar.
I quan ja no pot cagar més, l’última cosa que ens regala, habitualment són: cebes, alls, patates crues, mandarines, rotllos de paper de vàter, taronges, etc.


ELS REIS MAGS
Els Reis Mags es van conèixer 100 anys abans de Crist a la  Península Ibèrica. Menys a Galícia es fa la tradició dels Reis Mags que venen de l’Orient. Els Reis Mags arriben a les cases al 6 de gener a la nit i  el 7 de gener al matí ens trobem un munt de regals, bé, tots no, només els que ens hem portat bé.                                                                                 
 1 -Els Reis mags són una  tradició catalana.
ELS REIS MAGS NOMÉS PORTEN REGALS ALS NENS I LES NENES QUE ES PORTEN BÉ DURANT TOT L’ANY.
Ens podem trobar els regals amagats, o no, a qualsevol lloc de casa: sota de l’arbre de Nadal, a un lloc de la casa que els pares tenen pactat amb els Reis Mags, a casa els avis i tiets...
2- Els Reis Mags, per qui encara dubti, es diuen: Melcior, Gaspar i Baltasar.
                 3-Els Reis Mags de l’Orient compleixen els desitjos d’aquells  nens i nenes que      
                 els hi fan la carta. Val a dir, que hi ha un dia on un patge reial arriba al nostre
                 poble i se li pot entregar la carta amb els nostres desitjos. I si hi ha algun
                 despistat que no se n’ha recordat, pot anar a la cavalcada dels Reis Mags que
passaran per tots els pobles de Catalunya.
Sabeu que els alcaldes de tots els pobles i ciutats els hi donen la clau mestra que obre totes les cases del poble?
4-També se’ls hi  pot dir savis de l’Orient. Eren i són savis que venen de l’Orient.


HISTÒRIA
Uns vells savis viatjaven pel desert quan van veure una estrella, que els va fascinar. Van decidir anar fins el lloc on hi havia aquella estrella. Quan van arribar van veure un nadó que acabava de néixer, aquest nen es deia Jesús i li van fer uns regals molt especials:  un era or, l'altre era encens  i l'últim, mirra.
Des d’aquell moment, per honorar tots els nens i nenes del món, el dia 6 de gener els vells savis de l’Orient, fan petits, mitjans i grans regals a tots i totes.