dilluns, 16 de novembre del 2015

Sortida a La Granadella





Vaig aprendre  a collir olives. Es cullen amb una mena de rasclet que es diu pinta perquè pentinem les branques de l’arbre. A sota de l’arbre es posa una xarxa que es diu borrassa per recollir les olives que fem caure.


                                                                                CARLA

A mi em va agradar molt  quan  vam anar  a collir olives al camp d’oliveres.
Perquè  agafàvem com una mena de pinta  i raspallàvem l’olivera perquè caiguessin  les olives a la borrassa i  portar-ho  al molí a fer oli.

                                                                                                      
                                                                                AINA V.

El dimarts 10 de novembre els nens de 3r i 4t vam anar a collir olives. Ens van ensenyar a fer oli de les olives que havíem collit, vam collir 20kg d’olives.
Al cap d’una estona vam fer sabó amb oli.
                                                                                 JÚLIA


A mi el que m’ha agradat més és fer l’oli. els passos són:
  1. Li fiquem sosa i ho remenem bé amb l’oli.
  2. Li fiquem aroma.
  3. Li fiquem colorant de color:lila, taronja, verd i caramel.
  4. I deixem que s’endureixi.
                                                                               LÍDIA


Quan els pagesos venen de collir olives les tiren per un forat. Allà una cinta les recull i les porta a la ventadora, on se separen les olives de les fulles. Després els pastors van a buscar les fulles pel seu ramat d’ovelles.   

                                                                                   Alejandro


Era un dimarts que vam anar d’excursió a la Granadella. Una noia que es deia Sílvia ens va acompanyar a fer la visita, primer vam collir les olives i les vam portar al molí, vam collir 20 kilos i vam anar amb 2 senyores que ens van explicar com es feia el sabó amb oli, vam dinar i vam marxar.
                                                                                      Aina.T

A mi el que em va agradar més va ser quan dues àvies feien sabó d’oli d’oliva.
Els ingredients eren:
aroma,sosa,colorant i oli.

                                                                                         Arnau


Les olives es recullen amb una mena de rasclet molt petit de color blau i blanc.
S’ha d’agafar la branca perquè si no, no es pot recollir tan bé.
                                                                                            XAVIER




M’ha agradat molt veure el procediment de l’oli i el sabó amb oli. Per fer l’oli primer pesem les olives, després les trituren en tres màquines, després per una que separa la massa del líquid i una altra que separa el líquid de l’oli i ja tenim l’oli.
Per fer el sabó vam posar oli, sosa, aigua,colorant, i aroma .Després ho vam posar-ho a unes motlle i les vam refredar. Va ser molt interessant.

                                                                                             Ferran.C

A les Garrigues el conreu és l’olivera. Com és l’olivera?

TRONC: Rugós i molt gruixut.
FULLES: Allargades i molt primes.
OLIVA: L’oliva quan es negre vol dir
que està madura i quan està verda vol dir que
encara ha de madurar.
La classe d’olives de les Garrigues són  les arbequines.
                                                                                         Ferran F.

Al dimarts 10 de novembre del 2015 m`ho vaig passar molt bé collint olives. El que em va agradar més va ser fer el sabó d`oli d`oliva. Ens acompanyava una guia que es deia Sílvia i quan vam acabar ens van donar una ampolla d oli i un sabó.

                                                                                           Santi


El dimarts 10 de novembre varem anar a la Granadella d`excursió. Ens van explicar un munt de coses: com es  fa el  sabó d`oli,com es fa l’oli...
però el que mes em va agradar va ser collir olives. Varem triar un arbre de la nostre mida, varem posar la borrassa i ens varen donar un rasclet i a collir olives!!!

                                                                                               ERIKA