dimarts, 7 de juny del 2016

INVENTS DE L’EDAT ANTIGA

Segon dia de la Setmana Cultural i continuem amb la descoberta d’alguns dels invents que han ocasionat els canvis i avenços més importants per a la humanitat.

Avui els nens i nenes d’Educació Infantil, amb l’objectiu de saber més coses de l’invent de la BALANÇA, hem anat a visitar el Museu “Forn Exposició Rural” de Sant Cugat. Allà ens hi esperava el Josep Esteve qui ens ha ensenyat els diferents tipus  de balances que s’hi guarden, ens ha explicat el seu funcionament, les peses que s’utilitzaven i, fins i tot, ha pesat un company de P3! Ha estat molt interessant! Quan marxàvem hem vist moltes peces que funcionaven amb una roda i hem pensat amb la RODA que vam treballar ahir. Ah! I també hem pogut  veure un telèfon de sobretaula que també té força anys, potser demà en sabrem alguna cosa més!

A Cicle Inicial teníem previst de fer un taller relacionat amb la PÓLVORA a càrrec d’una persona representant de la Pirotècnia Igual de Canyelles però per raons alienes a la seva voluntat no l’ha pogut venir a fer i potser el podrem fer la setmana vinent. Els companys i companyes d’aquest cicle no han tingut treva i han pogut avançar de valent el projecte que presentaran a la cloenda de la Setmana Cultural.

L’alumnat de Cicle Mitjà hem anat a Can Fontanals on després de ser rebuts pels avis de la Carla,  el Marc, la Laura i la Judit, hem pogut visitar el seu taller de ceràmica i després  la sala on la família té una col·lecció de RELLOTGES DE PÈNDOL que n’omplen totes les parets. Hem pogut sentir com sonaven, ara els uns ara els altres, en alguns hem vist sortir ballarines ballant mentre tocaven els quarts! L’avi, que és qui fa la col·lecció, ens ha explicat que  ell mateix arregla, quan és possible, el mecanisme dels rellotges vells i restaura les caixes intentant preservar la personalitat que els hi ha conferit el pas del temps. Com a curiositat ens ha ensenyat un rellotge de l’any 1770 que com a pes pel pèndol hi té una bola que és un projectil de la guerra!

El Cicle Superior hem estat molt enfeinats fent la  descoberta de la IMPREMTA i les TINTES  incidint especialment en aquestes últimes i descobrint diferents tipus de tintes amb què s’han elaborat els documents al llarg de la història. El taller l’han fet dos representants dels Amics de la Font del Cuscó l’Eva, mare de l’Aisha i la Zoe, i el Pere. Ens han ensenyat quins elements podíem barrejar per obtenir les tintes: ous, carbó, terres de diferents tonalitats , fulles de plantes per obtenir el color verd que els confereix la funció de la clorofil·la, infusions de flors per obtenir tons vermellosos,... Amb les tintes elaborades hem fet les nostres pròpies  creacions  mitjançant plomes d’animals i canyes tallades amb punxa. Ha estat tota una troballa!


I DEMÀ MÉS!...