dijous, 20 de desembre del 2018

NADAL DE SEMPRE, TRADICIONS NOVES

El sarau nadalenc va engegar dimecres al matí. Tots els infants de l’escola van participar als tallers especials de Nadal. Van ser activitats de circulació lliure, on els grans van ser grans companys dels més petits de l’escola, van ajudar-los, van orientar-los, van convidar-los i d’aquesta manera cap alumne es va quedar desemparat enmig d’aquell bullici d’activitats. Quanta complicitat, quanta empatia i quanta cooperació, quin goig!

TALLER “FEM FANALETS”
Aquest taller va ser molt concorregut, ja que s’hi podien construir uns fanalets ben bonics per a rebre els Reis el dia 5 de febrer.

TALLER “JOCS GEGANTS”
Aquest taller ha servit per pintar un dòmino de fusta que anirà molt bé per a jugar al pati.

TALLER “DISSENY DE POSTALS”
Un espai de treball per a confegir postals de Nadal. Per una banda es podien fer dissenys pintats amb vi i per altra, amb tisores i papers, es podia fer Scrapbooking per a fer unes produccions ben vistoses.
TALLER “INTERVENCIÓ A LA NATURA”
Aquest taller va tenir dues parts, primer els nens i nenes van decorar i retallar boles de Nadal i tot seguit, amb el material elaborat i robes de colors, van triar un lledoner de l’entrada i el van vestir. 
TALLER “CONTES A LA VORA DEL FOC”
A la biblioteca va aparèixer una llar de foc que va propiciar unes estones per escoltar contes i històries de Nadal.
TALLER “CANTEM I BALLEM EL NADAL”
En una festa no hi pot faltar la música, per tant, una bona colla d’alumnat va passar una estona per aquest taller on es van ballar i es van cantar nadales ben modernes i també tradicionals.
TALLER DE “LANDART”
Al terra de l’entrada, va anar formant-se un avet guarnit amb mandales, i una garlanda, fetes amb material de la natura. Aquest taller va unir la creativitat i l’entorn i molts ocells van gaudir d’unes vistes nadalenques ben boniques.
TALLER DE “PHOTOCALL”
Aquest espai va servir per immortalitzar moments de complicitat de companys i companyes que, guarnits amb motius nadalencs, van posar el toc divertit al matí d’activitats. Quina colla de guapos i guapes!
TALLER DEL “CAMÍ REIAL”
Esperem que els Reis no trobin tants obstacles com els aprenents de Reis en aquest taller. Un circuit d’allò més distret, on els qui van voler van poder provar les seves destreses fent de Reis Mags, carregats de regals per a repartir.
CONTINUANT LA FESTA...
Dijous al matí, cadascú en el seu cicle, hem celebrat les tradicions de fa una colla d’anys: fer cagar el Tió, esmorzars de germanor i la visita importantíssima del patge reial encarregat de recollir les cartes que han fet els companys de primària.




A la tarda, una nova tradició que hem organitzat amb molta il·lusió. Una sortida d’escola tranquil·la per a compartir amb alumnes i famílies una estona distesa. Hem pogut acomiadar el trimestre plegats amb un tastet dolç. A més, els alumnes han pogut prendre totes les activitats del trimestre per a poder-les compartir amb els pares, avis i familiars diversos.
DESPRÉS D’UNA SETMANA INTENSA, US VOLEM DESITJAR UNES GRANS FESTES I UNS BONS DIES EN FAMÍLIA! US ESPEREM EL DIA 8 DE GENER AMB ENERGIES RENOVADES!


ALEGRIA, PAU I ESPERANÇA PER AQUEST 2019 QUE ARRIBA! 

dijous, 13 de desembre del 2018

A LA RECERCA DEL TIÓ!


Avui hem vingut il·lusionats a l’escola, confiant que el Tió, com cada any, ens estigués esperant a l’entrada de l’escola. Doncs hem tingut un bon disgust quan hem buscat per a tots els racons de l’edifici i del pati i ni rastre.

Pingüins i Flors han agafat els esmorzars i plegats amb les mestres hem  marxat de l’escola amb l’objectiu de trobar el Tió. Hem dit que potser s’havia perdut o desorientat. A una Flor se li ha acudit que potser havia anat al forn a esmorzar i ens hi hem acostat. Tres representants han preguntat a l’Àngels del forn si el Tió de l’escola havia passat per allà. Els ha dit que no n’havia vist ni la cua!
Carrer Sant Antoni avall, hem anat rumiant on podia ser el nostre estimat Tió. A una mestra se li ha acudit que potser havia parat a la farmàcia. Ja se sap, un any amb el ventre buit com una guitarra fa venir uns rampells a l’estómac! Potser sí que aquest dolor l’ha portat a la farmàcia a buscar un remei. Estava molt ben guarnida de Nadal. Ho hem preguntat, però no hi havia passat cap Tió amb recepta.

Com que ja era hora d’esmorzar, hem fet parada al pati del Centre Cívic, perquè hem vist l’arbre de llums de l’edifici i hem pensat que potser el Tió passaria per allà. Mentre esmorzàvem, se’ns ha acudit que podríem anar a la plaça Joan Sangenís per veure si en trobàvem algun rastre. Hem vist tronquets, però cap de prou gruixut per ser un Tió com cal.

Una mica preocupats, hem decidit anar al lloc on els avis tenen punt de trobada, perquè diuen que els avis saben moltes coses. Allà hem trobat l’Enrica. Ens ha obert, però no hi ha hagut sort. A part de veure un Tió barbut i un pessebre molt bonic, no hem tingut ni una pista del nostre tronc estimat. Abans d’acomiadar-nos, i per agrair-li la paciència, li hem recitat un vers que, per la seva cara contenta, creiem que li ha agradat molt.

Una mica amoïnats, però amb l’esperança que fos a l’escola, hem marxat cap a Les Vinyes. Tot acostant-nos-hi, hem sentit unes veus dolces que ens cridaven com si fóssim en Patufet: “Veniiiiiu companys! Que el Tió ja és aquíii!” Es veu que el Tió ens esperava a l’entrada. Gràcies companys de cicle inicial per esperar-nos a la porta per donar-nos la bona nova! Per a celebrar-ho ens hem fet una foto de família! Al final, la recerca ha valgut MOLT la pena!

I HEUS AQUÍ EL TIÓ QUE JA DESCANSA BEN CALENTÓ! 

PORTEU-LI FORCES MANDARINES, PATATES O PA SEC, QUE AVIAT HAURÀ DE CAGAR PER TOTS ELS QUI L'HEM ANAT A CERCAR!


dijous, 22 de novembre del 2018

Santa Cecília! Sona la música!

Avui dijous 22 de novembre hem celebrat el dia de Santa Cecília, patrona de la música. Tots plegats, a primera hora del matí, hem anat cap a l'auditori del centre cívic per gaudir i participar d'un concert d'allò més variat. Aquest any, la percussió ha estat la protagonista, tot i que també les veus i el vent han tingut el seu espai destacat.

El concert ha tingut dues parts. Primer cada cicle ens ha ofert una peça cantada i musicada que ha mostrat la gran feina que es fa al llarg de les sessions de música. Sou uns artistes!

Després d'una part on tots els alumnes han estat protagonistes, hem anat a esmorzar per agafar forces per encarar la segona part de la festa. En aquesta part del concert hem pogut escoltar un seguit de peces musicals, algunes inèdites, que una colla d'alumnes ens han volgut mostrar. Ha estat un concert únic! Sobretot, pel fi de festa, que enguany ens ha aixecat a tots de les butaques per acabar la jornada movent una mica, o força, l'esquelet.

Tot seguit us mostrem el programa de la festa. Estigueu alerta perquè en el blog de música de l'escola, que té la finestreta a la part dreta del menú principal del nostre blog, trobareu una petita mostra audiovisual  de les actuacions de cada cicle.



Enhorabona a tots els músics i VISCA la música! 

divendres, 9 de novembre del 2018

BON DIA PER A NAVEGAR


“Hi havia una vegada un llac efímer que es llevava en calma amb el caliu del sol.

 
Quan van veure aquella mar, els vaixells de paper van posar-se les millors gales, per anar a navegar.

Els grumets van disposar-los a les platges del sud i poc a poc van anar fent la seva ruta.











Alguns aviat van aturar-se en una illa propera, d’altres van arribar a una platja assolellada, qui sap si per a amarrar-hi uns quants dies, i alguns no van fer prou sort i, després d’uns quants viatges, van donar color a les profunditats.”


Aquest ha estat el conte que hem dibuixat avui al pati de l’escola. Els petits i algun gran que s’hi ha afegit han passat una estona entretinguda controlant els seus vaixells, observant com el vent els feia navegar sense vela i pescant-los a l’arribada perquè tornessin a fer camí. La pluja d’aquests dies, que ha saturat el sorral, ens ha regalat una nova mirada del nostre exterior... El joc ens omple... Esperem que tant com d’omplerta estava avui la zona que fem servir per terrejar. Ha sigut molt divertit!

dimecres, 7 de novembre del 2018

NOVEMBRE I BON SOL, A COLLIR OLIVES!


Els d’educació infantil avui hem tingut la sort de poder compartir una estoneta de bon sol amb el senyor Pere Ollé. L’hem anat a visitar al seu camp d’oliveres. Estava feinejant, quan l’hem anat a trobar.

Aquest curs no hem pogut ajudar-lo gaire, perquè com que aquesta tardor està essent força plujosa, hauríem quedat ben enfangats. Aquest cop, ha estat una visita enriquidora, perquè l’hem pogut observar treballant i ens ha explicat detalls molt interessants. A més, ens ho ha explicat tan bé, que ho hem entès tot a la perfecció.

Hem descobert tantes coses que, quan hem arribat a l’escola, les hem volgut recollir i ha sortit una llista llarga, llarga... 

Us la deixem llegir, perquè n’aprendreu alguna cosa, SEGUR!

- Hem vist les oliveres i m’ha agradat. Sharifa
- Hem vist el Pere collint olives. Leyre
- El Pere pentinava les oliveres. Iris
- Hem vist com posava les borrasses. Abril M.
- Hem descobert com treia les olives de l’arbre. Txell
- El Pere collia moltes olives i les posava en un carretó. Laia i Martina
- Ens ha explicat que les portarà al molí i les aixafarà. Tots
- Allà al molí es separarà l’aigua de l’oli. Foix
- Les olives eren verdes i morades. Bruna
- L’eina que feia servir per collir les olives s’assembla a un rasclet o a una pinta. Tots
- El Pere fa servir unes pinces per ajuntar les dues borrasses i així no cauen olives a terra del tronc.  Abril M. I Txell
- Una valenta ha tastat una oliva i no li ha agradat gens, oi Foix?
- Quan el Pere pentina les branques, sembla que hi hagi una pluja d’olives. Pep
- Al pentinar les branques amb el rasclet, sentíem un soroll especial. Douaa
- Per recollir les olives, el Pere agafa les borrasses, ajunta les olives i les porta juntes al carretó. Pau

Com heu pogut llegir, ara sabem una mica més del collir olives, i vosaltres també! Com que hem estat ben atents i encuriosits, el Pere ens ha dit que quan hagi portat les olives al trull ens farà arribar una ampolleta d’oli perquè el puguem tastar. QUINA SORT!

No ens cansarem MAI d’agrair a la bona gent, com el Pere Ollé, que ens ensenyin tantes coses durant les passejades, les trobades i les casualitats que ens anem trobant al llarg del nostre camí de vida.

Avui, ens han fet un regal per als cinc sentits!
    

I JA HO SABEU... 

Novembre de bon sol, 
pluja d’olives pel cargol.



dilluns, 5 de novembre del 2018

INDICADORS DE SALUT VISUAL

A l’escola, una bona visió és imprescindible!
La visió és un procés complex i fonamental per a l’aprenentatge escolar. Les
tres quartes parts de la informació que rebem arriben al cervell a través de
la visió. El desenvolupament de la visió permet la capacitat d’utilitzar a la
vegada els dos ulls de forma efectiva i coordinada per identificar, interpretar
i entendre la informació visual.
Si el sistema visual no es desenvolupa adequadament, es poden
provocar interferències en el procés d’aprenentatge. Una de les primeres
manifestacions en l’edat escolar és la manca d’interès per la lectura ja que
l’infant no és capaç d’assimilar correctament la informació visual que rep.
Hi ha determinats hàbits visuals en visió propera que són veritables factors de
risc en l’aprenentatge de la lectoescriptura, com llegir a una distància massa
reduïda o adquirir postures inadequades durant la lectura i/o l’escriptura.
També l’ús de l’ordinador, la televisió i altres dispositius electrònics durant
intervals de temps llargs, de forma concentrada i en condicions ambientals
adverses, són altres factors que afecten negativament la visió.
És necessari desenvolupar, entrenar i gaudir de bones habilitats visuals
que permetin als infants llegir més ràpidament i comprendre millor el
que llegeixen. Quan hi ha problemes en el processament de la informació
visual, els infants han de fer un esforç més gran de concentració que, a llarg
termini, es manifesta en una falta d’atenció o motivació al llegir o escriure i
una pobra comprensió lectora.



dimecres, 31 d’octubre del 2018

DE CASTANYES I MONIATOS...


Ja tenim la primera festa del curs passada. La Castanyada, enguany, ha estat freda, plujosa i tradicional. Des del dilluns 29, fins avui dimecres 31, els alumnes de l’escola han estat redescobrint aquesta festa del primer trimestre.



El dilluns 29, els alumnes d’educació infantil van anar a La Balena a celebrar la festa de la tardor. Van tenir una trobada dolça en tots els sentits. Els de cicle inicial van engegar els preparatius, com a grans pastissers que son, per a deixar reposar la massa que l’endemà farien servir per a confegir els elements dolços que coronen tota bona Castanyada.



Així doncs, el dimarts 30, els nens i nenes de cicle inicial, amb l’ajuda dels alumnes de 5è, van anar al centre cívic per a acabar d’elaborar els panellets i per a fer activitats relacionades amb la castanyada. No cal dir que a cada classe els colors, les imatges i les paraules de tardor tenen un paper destacat aquests dies. Tothom, a l’escola, coneix que el vent fa voleiar les fulles, que els bolets treuen el cap i que la Castanyera ja pot omplir els cistell de castanyes, ep! Però sense el pelló que sinó ens punxaríem!


Parlant de la Castanyera... Puntualment, aquest any per a fer un bon esmorzar, ha fet cap a l’escola. Els seus ajudants, alguns familiars llunyans dels companys de 6è, l’han rebut amb els braços oberts. Tots plegats li hem donat la benvinguda i els alumnes d’infantil, fent-li un petit homenatge, li han presentat tots els respectes ballant-li una rumba d’allò més animada.




Tot seguit, com que la gana feia acte de presència, hem fet un esmorzar de germanor on no hi han faltat les castanyes calentones que, amb el fred que fa aquests dies, hem rebut de bon grat i el tastet dels panellets fets pels companys de 1r i 2n. Han seguit una bona recepta al peu de la lletra, perquè eren deliciosos!

A la tarda, encara hem tingut temps d’aprendre una mica més sobre el moniato i altres fruits de tardor. L’alumnat de 3r i 4t, com a bons coneixedors i descobridors de l’entorn, han fet recerca i ens han explicat alguns aspectes sobre els aliments típics de la temporada. Molt ben explicats de manera oral i escrita, amb uns cartells ben entenedors que tindrem a l’abast per a consultar-los. Segur que tindrem en compte tot el que ens han explicat per a aplicar-ho als nostres esmorzars saludables de tant en tant.

La festa de la Castanyada ha servit perquè infants i mestres compartim moments dedicats a la cultura més tradicional que ens identifica, que ens lliga amb el passat i que ens convida a enfilar el futur donant a la Castanyada nous significats, noves formes, però amb les castanyes i els panellets de sempre... Fins i tot amb les carabasses i melons, que ara diuen que venen del Halloween, però que molts avis ja buidaven pels seus nets a la Catalunya rural, des de fa alguns segles! Les llanternes, els dolços de tardor i la por ens mostren que les identitats tampoc són tan diferents d’una banda a l’altre de món.

La Castanyada de l’escola ens ha portat a uns dies de festa, que tinguem uns bons dies! Ens retrobarem el dilluns 5 de novembre, per continuar el camí que ens portarà a la següent parada festiva, el Nadal... Però això ja són castanyes d’un altre paner... 
BONA CASTANYADA!