dimecres, 31 d’octubre del 2018

DE CASTANYES I MONIATOS...


Ja tenim la primera festa del curs passada. La Castanyada, enguany, ha estat freda, plujosa i tradicional. Des del dilluns 29, fins avui dimecres 31, els alumnes de l’escola han estat redescobrint aquesta festa del primer trimestre.



El dilluns 29, els alumnes d’educació infantil van anar a La Balena a celebrar la festa de la tardor. Van tenir una trobada dolça en tots els sentits. Els de cicle inicial van engegar els preparatius, com a grans pastissers que son, per a deixar reposar la massa que l’endemà farien servir per a confegir els elements dolços que coronen tota bona Castanyada.



Així doncs, el dimarts 30, els nens i nenes de cicle inicial, amb l’ajuda dels alumnes de 5è, van anar al centre cívic per a acabar d’elaborar els panellets i per a fer activitats relacionades amb la castanyada. No cal dir que a cada classe els colors, les imatges i les paraules de tardor tenen un paper destacat aquests dies. Tothom, a l’escola, coneix que el vent fa voleiar les fulles, que els bolets treuen el cap i que la Castanyera ja pot omplir els cistell de castanyes, ep! Però sense el pelló que sinó ens punxaríem!


Parlant de la Castanyera... Puntualment, aquest any per a fer un bon esmorzar, ha fet cap a l’escola. Els seus ajudants, alguns familiars llunyans dels companys de 6è, l’han rebut amb els braços oberts. Tots plegats li hem donat la benvinguda i els alumnes d’infantil, fent-li un petit homenatge, li han presentat tots els respectes ballant-li una rumba d’allò més animada.




Tot seguit, com que la gana feia acte de presència, hem fet un esmorzar de germanor on no hi han faltat les castanyes calentones que, amb el fred que fa aquests dies, hem rebut de bon grat i el tastet dels panellets fets pels companys de 1r i 2n. Han seguit una bona recepta al peu de la lletra, perquè eren deliciosos!

A la tarda, encara hem tingut temps d’aprendre una mica més sobre el moniato i altres fruits de tardor. L’alumnat de 3r i 4t, com a bons coneixedors i descobridors de l’entorn, han fet recerca i ens han explicat alguns aspectes sobre els aliments típics de la temporada. Molt ben explicats de manera oral i escrita, amb uns cartells ben entenedors que tindrem a l’abast per a consultar-los. Segur que tindrem en compte tot el que ens han explicat per a aplicar-ho als nostres esmorzars saludables de tant en tant.

La festa de la Castanyada ha servit perquè infants i mestres compartim moments dedicats a la cultura més tradicional que ens identifica, que ens lliga amb el passat i que ens convida a enfilar el futur donant a la Castanyada nous significats, noves formes, però amb les castanyes i els panellets de sempre... Fins i tot amb les carabasses i melons, que ara diuen que venen del Halloween, però que molts avis ja buidaven pels seus nets a la Catalunya rural, des de fa alguns segles! Les llanternes, els dolços de tardor i la por ens mostren que les identitats tampoc són tan diferents d’una banda a l’altre de món.

La Castanyada de l’escola ens ha portat a uns dies de festa, que tinguem uns bons dies! Ens retrobarem el dilluns 5 de novembre, per continuar el camí que ens portarà a la següent parada festiva, el Nadal... Però això ja són castanyes d’un altre paner... 
BONA CASTANYADA!