divendres, 25 d’octubre del 2019

A L’ARC DE SANT MARTÍ HEM FET UN PLUVIÒMETRE CASOLÀ!

A la classe de P3 i P4 aquests dies hem estat molt enfeinats! Fa uns dies, a la rotllana del matí, vam saber que venien uns dies de pluja, algunes companyes ho van sentir a les notícies, a l’espai del temps. 


Com que sabem que la pluja és MOLT necessària, volíem esbrinar QUANTA pluja cauria. Vam mirar un vídeo de l’Infok on s’explicava com construir un pluviòmetre casolà. La mestra ens va portar UNA ampolla de plàstic, la va tallar i dilluns la vam deixar A FORA del pati, DAVANT de la nostra classe. Com que no sabíem si faria vent, TOTS vam col·laborar per protegir el pluviòmetre, vam posar troncs a tot el VOLTANT i un rètol per informar a tothom.

El dilluns 21 el pluviòmetre estava a punt. També vam anar a veure ON era el pluviòmetre de debò de l’escola. 

El dimarts al matí, vam anar a buscar el nostre. Vam veure contents que s’havia omplert UNA MICA. La mestra va agafar un regle i va fer la MESURA corresponent. Vam anar a buscar DUES companyes de quart, la Paula i la Mariona. Els alumnes de quart són els encarregats de controlar el pluviòmetre de l’escola cada dia. Van venir a la classe i ens van ensenyar que dimarts marcava DOTZE LITRES. El nostre, segons ens va dir la mestra, marcava el mateix, litre amunt, litre avall. Semblava que el pluviòmetre casolà funcionava. El vam buidar a la planta de la classe i el vam tornar a posar a lloc.

Dimecres 23, a les nou, vam recollir el pluviòmetre i vam quedar molt parats. S’havia omplert MÉS QUE el dia anterior. Quina emoció! Les companyes de quart, Paula i Mariona, vam venir a ensenyar-nos el pluviòmetre de l’escola i estava PLE fins A DALT. Ens van explicar que havia plogut CINQUANTA LITRES! Llavors, vam mesurar fins on arribava l’aigua del nostre i estava ple fins a cinquanta mil·límetres, això ho va mesurar la mestra també. 

Ens quedava saber QUINA QUANTITAT de pluja havia caigut els DOS dies al pati de l’escola. Una companya de P4 va dir que havíem d’AJUNTAR la pluja dels dos dies. Per ajuntar les dues quantitats havíem de SUMAR. Ahir dijous, vam anar a demanar ajuda als companys de cicle inicial. L’Adrià de segon va escriure a la pissarra cinquanta litres i dotze litres. Llavors va fer-ne la suma amb una creu, que vol dir sumar. Ens va resoldre la incògnita de seguida, doncs els nostres companys de cicle inicial ja sumen números molt bé: entre els dos dies el nostre pluviòmetre ha recollit SEIXANTA-DOS LITRES per metre quadrat. Ens han semblat MOLTS!

Així doncs, el nostre pluviòmetre ha funcionat molt i molt bé! Hem pogut saber QUANT ha plogut en DOS dies. Hem recollit les dades com els nostres companys de quart. Una companya de P4 va creure que aquesta notícia l’havíem de compartir amb els pares i una altra va dir “no, amb les famílies!” I així ho hem fet! Ara us animem a fer un pluviòmetre a casa! Podeu consultar el vídeo de l'Infok, és molt senzill.