dimarts, 29 d’octubre del 2019

LA CASTANYADA


LA CASTANYADA
La castanyada és una tradició dels països catalans. A molts països s’ha perdut la tradició a diferència de Catalunya, la festa es fa al dia de Tots Sants.

HISTÒRIA
La castanyada s’origina a finals del segle XVIII i deriva dels antics àpats funeraris, en què no se  servien altres menges que llegums i fruita seca i els pans votius als difunts en els funerals, més popularment, panets o panellets. L’àpat tenia un sentit simbòlic de comunió amb les ànimes dels difunts: tot torrant les castanyes, es resaven les tres parts del rosari, pels difunts de la família.

FIGURA DE LA CSTANYERA
 La castanyada se sol presentar, com una dona vella, vestida amb roba pobra d’abrigar i amb mocador al cap, davant d’un torrador de castanyes per a la venda al carrer, amb faldilles de sargil molt amples i folrades, amb davantal de cànem i llana. Al cap duien una caputxa blanca de llana, molt llarga, que els arribava fins més avall de mitja faldilla




LA FESTA
En els dies compresos entre l’1 de novembre (Tots Sants) i l’11 de novembre (Sant Martí), pot celebrar-se, també en dates properes, se sol celebrar aquesta festa on no falten les castanyes torrades al foc.