dilluns, 21 de març del 2016

Visita a tres Instituts de Vilafranca!

L’alumnat de 6è de Primària, el dijous 17 de març, vam anar a Vilafranca per fer visites a alguns dels instituts públics de la capital de l'Alt Penedès, per començar a preparar-nos pel proper curs. Vam anar al Nou de Vilafranca, a l’Alt Penedès i a l’Eugeni d’Ors, per proximitat entre ells.

De tots ells vam poder veure com els alumnes de Secundària estaven treballant. En cada un dels instituts també vam veure com estaven distribuïts, com es movien per anar a les diferents aules i cap al pati, quin tipus de classes feien... i en tots ells ens vam trobar amb alumnes que el curs passat o anteriors cursos estaven a Les Vinyes, s’han fet molt grans!

A l’institut Nou de Vilafranca ens va rebre el director. Vam poder entrar a veure com feien les classes de xinès, de laboratori i de tecnologia. Cal dir que ens va cridar molt l’atenció veure com alumnes de 1r d’ESO estaven practicant la cal·ligrafia del xinès, que és una de les assignatures optatives que es poden escollir. Però llàstima que no fan francès, que és una de les llengües que ens agradaria aprendre a alguns alumnes de la Classe del Foc. També vam fer la visita a les instal·lacions esportives i a la zona d’esbarjo, així com a la biblioteca. Ens va semblar molt acollidor el centre educatiu, tot i estar en mòduls, no s’assemblen gens amb els que estem nosaltres a l’escola. Els de l’institut estan molt més condicionats.

A l’institut de l’Alt Penedès ens va rebre el coordinador pedagògic. Ens va agradar molt poder veure com els alumnes de Secundària estaven treballant en petits grups, en espais diversos i amb alguns mestres de suport. Vam veure com feien el crèdit de síntesi, que és molt similar als treballs que fem a l’escola, ja que són interdisciplinaris. Ens van explicar els horaris que faríem, que hauríem d’aprendre a organitzar-nos el temps a les tardes, que havíem d’anar a dormir molt d’hora, que s’havia de llegir molt... i a part de tot això, també ens van dir que podríem escollir la primera llengua estrangera entre l’anglesa i la francesa. Això ens va agradar, poder escollir! També ens va agradar poder veure bastants companys de Sant Cugat que ja estan fent la secundària a l’institut.

A l’institut Eugeni d’Ors ens va rebre la directora, la coordinadora de primer cicle d’ESO i quatre alumnes. Ens vam presentar a la biblioteca i els alumnes de l’institut ens van anar explicant el funcionament del dia a dia a la secundària. Ens van informar tan bé, que no ens va quedar cap dubte! En aquest institut també fan l’anglès i el francès com a llengües estrangeres. A més, també tenen un laboratori amb material molt antic i divers, un gimnàs cobert molt ampli, una aula de Visual i Plàstica... i taquilles per guardar el material valuós o que s’ha de fer servir aquell dia. També vam anar a la Cantina, un espai per poder esmorzar i prendre alguna cosa entre les classes. És un tipus de bar, però a l’institut.

En tots els instituts públics es fa el mateix horari, de 8:10h a 14:45h. Quin canvi amb el que tenim ara! Es fan dues classe i tenen el primer esbarjo, dues classes més i un altre esbarjo més curt i per acabar, dues classes més i cap a casa.

Per arribar a l’institut, ens han explicat els companys de secundària que estan a l’institut, que tenen un servei gratuït de transport, organitzat pel Consell Comarcal. L’autobús que passa per Sant Cugat té un número de línia, el mateix que els recull a l’institut i els torna al poble.

Bé, ens va agradar molt l’experiència, tot i que alguns de nosaltres ja vam anar a les Jornades de Portes Obertes, d’aquesta manera vam poder veure com treballaven els alumnes un dia qualsevol i ens vam poder fer a la idea del canvi que viurem nosaltres en primera persona d’aquí pocs mesos.