dimecres, 31 d’octubre del 2018

DE CASTANYES I MONIATOS...


Ja tenim la primera festa del curs passada. La Castanyada, enguany, ha estat freda, plujosa i tradicional. Des del dilluns 29, fins avui dimecres 31, els alumnes de l’escola han estat redescobrint aquesta festa del primer trimestre.



El dilluns 29, els alumnes d’educació infantil van anar a La Balena a celebrar la festa de la tardor. Van tenir una trobada dolça en tots els sentits. Els de cicle inicial van engegar els preparatius, com a grans pastissers que son, per a deixar reposar la massa que l’endemà farien servir per a confegir els elements dolços que coronen tota bona Castanyada.



Així doncs, el dimarts 30, els nens i nenes de cicle inicial, amb l’ajuda dels alumnes de 5è, van anar al centre cívic per a acabar d’elaborar els panellets i per a fer activitats relacionades amb la castanyada. No cal dir que a cada classe els colors, les imatges i les paraules de tardor tenen un paper destacat aquests dies. Tothom, a l’escola, coneix que el vent fa voleiar les fulles, que els bolets treuen el cap i que la Castanyera ja pot omplir els cistell de castanyes, ep! Però sense el pelló que sinó ens punxaríem!


Parlant de la Castanyera... Puntualment, aquest any per a fer un bon esmorzar, ha fet cap a l’escola. Els seus ajudants, alguns familiars llunyans dels companys de 6è, l’han rebut amb els braços oberts. Tots plegats li hem donat la benvinguda i els alumnes d’infantil, fent-li un petit homenatge, li han presentat tots els respectes ballant-li una rumba d’allò més animada.




Tot seguit, com que la gana feia acte de presència, hem fet un esmorzar de germanor on no hi han faltat les castanyes calentones que, amb el fred que fa aquests dies, hem rebut de bon grat i el tastet dels panellets fets pels companys de 1r i 2n. Han seguit una bona recepta al peu de la lletra, perquè eren deliciosos!

A la tarda, encara hem tingut temps d’aprendre una mica més sobre el moniato i altres fruits de tardor. L’alumnat de 3r i 4t, com a bons coneixedors i descobridors de l’entorn, han fet recerca i ens han explicat alguns aspectes sobre els aliments típics de la temporada. Molt ben explicats de manera oral i escrita, amb uns cartells ben entenedors que tindrem a l’abast per a consultar-los. Segur que tindrem en compte tot el que ens han explicat per a aplicar-ho als nostres esmorzars saludables de tant en tant.

La festa de la Castanyada ha servit perquè infants i mestres compartim moments dedicats a la cultura més tradicional que ens identifica, que ens lliga amb el passat i que ens convida a enfilar el futur donant a la Castanyada nous significats, noves formes, però amb les castanyes i els panellets de sempre... Fins i tot amb les carabasses i melons, que ara diuen que venen del Halloween, però que molts avis ja buidaven pels seus nets a la Catalunya rural, des de fa alguns segles! Les llanternes, els dolços de tardor i la por ens mostren que les identitats tampoc són tan diferents d’una banda a l’altre de món.

La Castanyada de l’escola ens ha portat a uns dies de festa, que tinguem uns bons dies! Ens retrobarem el dilluns 5 de novembre, per continuar el camí que ens portarà a la següent parada festiva, el Nadal... Però això ja són castanyes d’un altre paner... 
BONA CASTANYADA!

dijous, 25 d’octubre del 2018


La campanya ‘Fas 6 anys. Tria un llibre’ vol estimular els hàbits de lectura dels infants de 6 anys

Té com a objectius que els nens i les nenes descobreixin les llibreries amb un adult, i que aprenguin a donar valor al llibre.
Si els vostres fills aquest 2018 han fet o faran 6 anys, rebran a casa una targeta que els convidarà a anar a la llibreria més propera. Allà podran bescanviar la targeta pel llibre infantil que més els agradi i per un import de fins a 13€. En cas que l’import del llibre sigui superior, la diferència haurà de ser abonada per l’adult que l’acompanyi.
Aquesta campanya arribarà a 78.567 nens i nenes de Catalunya que podran anar a 298 llibreries de tot el territori. 

Recordeu que teniu temps fins  el 30 de Novembre de 2018



http://icec.gencat.cat/ca/campanyes/fas-6-anys/index.html

diumenge, 14 d’octubre del 2018

TEMPS DE VEREMA



Durant aquesta setmana, els alumnes de cicle mitjà hem fet d’autèntics pagesos. Tot i que la major part de les vinyes del nostre entorn més proper ja no tenien raïm, hem pogut collir-ne un parell de passades que, un any més, l’Ajuntament havia reservat per a nosaltres. Aquest curs però, hem optat per seguir un procés mecànic d’elaboració del most, enlloc del tradicional que ja vam poder experimentar el curs passat.

Així doncs, dilluns a primera hora vam anar a collir raïm. Necessitàvem collir-ne força per poder premsar-lo després i poder-ne fer most. Una bona colla de pares i mares del cicle ens van acompanyar i ajudar de valent! Un cop feta la collita, vam transportar-la a la premsa. El següent pas va ser pesar totes les caixes plenes de raïm, però, compte, vam haver de restar-hi la tara per no fer trampes. Un cop fets els càlculs vam arribar al resultat: havíem collit 441 quilos de raïm! Després d’aquest sorprenent resultat vam posar en funcionament la premsa per observar com en sortia el most. Un most que vam poder tastar i comprovar que era boníssim i ben dolç! Després de deixar-lo reposar vint-i-quatre hores a la tina vam poder embotellar-lo. L’endemà, doncs, vam tornar a al celler per tal de fer aquest últim pas. Cadascú de nosaltres va poder embotellar una ampolla de cava, però no pas de cava, sinó de most! I a més, vam poder confeccionar la nostra pròpia etiqueta. Van sortir eslògans ben originals!





Va ser una experiència fantàstica! Ara només ens cal agrair a tots els que han fet possible aquesta gran tasca: a tots els pares, mares, avis, tiets que ens vau venir a ajudar, amb les vostres mans vam poder emplenar les caixes necessàries per poder posar en marxa la premsa. Al Pep, la Laura i l’oncle Pere, la vostra rebuda i acompanyament ens van fer sentir com a l’escola i vam aprendre moltíssim coses del raïm, el vi i el cava. Al Carles, amb qui vam poder aprendre in situ com havíem de collir el raïm sense prendre mal, quina classe havíem collit i quin grau de sucre tenia.

Moltes gràcies per a fer-ho possible!!



dijous, 11 d’octubre del 2018

FLORS I PINGÜINS AL DELTA DEL LLOBREGAT!

Sí, sí... Ho heu sentit bé! De flors, ja n’hi havia algunes, però avui el delta s’ha omplert dels colors de les Flors que ha arribat des de Les Vinyes, i de Pingüins, que, passejant, han inundat les maresmes amb la seva gràcia natural.

Els més menuts de l’escola, els d’infantil, han passat un dia de tardor assolellada, descobrint un entorn molt diferent al de l’escola. Després d’esmorzar a les portes de la reserva natural del Remolar i Les Filipines, han entrat sigil·losament, bé, tant com han pogut, als caminois que els han portat als aguaits. Des d’allà han pogut observar part de la fauna que viu a la zona: gavines, ànecs coll verds, tortugues, fotges i algun capbussó.
Després de la primera caminada, han fet cap a una pineda, on, després de les explicacions de la Sara, la monitora, han intuït que hi viuen alguns esquirolets, doncs algunes de les pinyes de pi pinyoner que han recollit estaven força rosegades. Ha anat bé l’ombreta de l’espai! La natura encara els tenia reservada una sorpresa, la platja! Han pujat a l´última torre de guaita del dia, perquè ja hi havia gana. Però abans de dinar encara han tingut temps per tafanejar entre la sorra per a trobar algun tresor. Finalment, han dinat plegats a unes roques arran la sorra, contemplant les onades que avui estaven força mogudes. Una estona lliure i cap a casa, que l'autocar ja els esperava per a retornar a l'entorn familiar: la terra de vinyes i les cares alegres dels pares esperant relats èpics d'aventures particulars.


Avui la classe ha estat una aula sense parets, un paisatge complert, una experiència per a tots els sentits i per a la butxaca de la memòria. Els retalls de natura que avui alumnes i mestres hem pogut palpar són dels que ens desperten la curiositat, l’observació activa, la convivència, l’autonomia i un grapat de vivències...  Aquella rialla, aquell repte superat, aquell àpat compartit, aquell objecte trobat són el motiu pel qual no ens cansarem mai d’anar d’excursió! 

Ep! I encara ens deixem uns ocellots eixordadors, unes bestiasses voladores que a alguns ens han fet badar i deixar uns segons els verds, marrons i grocs de tardor, pel blau nítid del cel. El tràfec aeri també ha estat una descoberta més i, com els ocells, ha pintat els núvols, cada dos minuts, d’estampats ben diferents. Que grans que es veuen, els avions! A Les Vinyes, en canvi, són força més diminuts... Punts de vista, que ens fan mirar el món de moltes maneres diferents.
EXCURSIÓ DE TARDOR AMB MOOLTA CALOR! UN DIA BEN BONIC!  

dimecres, 10 d’octubre del 2018

Comencem amb bon peu!

Som els alumnes de la classe del Japó i us volem explicar la nostra experiència a l’Eco Sant Cugat.

El dissabte 29 de setembre ens vam reunir al Centre Cívic per vendre un petit mos a la gent que assistia a la 4a Mostra Audiovisual de Medi Ambient del Penedès.


Vam vendre diferents tipus d’entrepans, begudes, postres i inclús crispetes!Mireu, mireu quina bona pinta!

L'endemà, diumenge, ens vam dividir en dues paradetes. Una de segona mà i l’altra de manualitats fetes per nosaltres!


A la parada de manualitats els productes van volar! Vam tenir molt d’èxit! A la parada de segona mà, en canvi, va costar una mica més...
Estem molt satisfets de la feina feta! Moltes gràcies a tothom que ens ha ajudat a fer possible la venta dels nostres productes.


La classe del Mar també participa a l’Eco Sant Cugat

El diumenge 30 de setembre va ser un dia important per nosaltres. Us expliquem perquè.

El divendres 21 de setembre, en Jordi i la Fina dels Jubis (mestres jubilats), varen venir a cicle superior a fer-nos un taller. Es deia “Endevina quants terrossos de sucre hi ha en aquesta beguda”.

Ens vam adonar que totes les begudes refrescants de diferents marques, begudes energètiques i batuts làctics porten molta quantitat de sucre. El procés d’aprenentatge va ser molt visual i, gràcies a l’observació de l’etiqueta, vam poder saber quants terrossos de sucre hi ha en aquest tipus de beguda. Necessitàvem un llapis, terrossos de sucre, una graella per omplir dades i una bàscula digital.

Vam descobrir que una llauna de beguda refrescant de 330ml té una mitjana de 5 terrossos de sucre.




Durant la setmana següent, a l’aula, ens vam plantejar què podia passar amb el menjar. Vàrem iniciar el projecte de “L’alimentació saludable”. Llegint molts articles sobre el tema ens vam adonar que, cadascú de nosaltres, no hauria de consumir més de 24 g diaris de sucre. Els adults no haurien de sobrepassar els 30g.

Per tant, el dia 30 de setembre, al pati, davant dels mòduls, vam exposar tot el que havíem après. Vam poder fer el taller de “Endevina quants terrossos hi ha en aquesta beguda” a totes les persones de la fira que van voler saber-ne més. Els vam explicar com anava la graella de dades i, amb la nostra ajuda, l’anaven omplint.

Com que teníem 4 murals fets, sobre els aliments rics en sucre, també els vam exposar i, així, les persones que s’apropaven al taller van poder tenir una visió més global de la problemàtica.

Van ser uns dies intensos i plens d'aprenentatges!!