dimarts, 27 de febrer del 2018

AVUI HEM GAUDIT DE LA NEU A L'ESCOLA!

Tots els alumnes de l'escola i els mestres hem vist els primers flocs de neu aquest migdia. Ens hem quedat embadalits veien com queien sobre dels nostres caps els petits cristalls preciosos i definits. Hem anat a dinar, esperant que la nevada s'animés al llarg del migdia...

A les tres, els pocs Esquirols de P3 hem decidit fer un treball de camp per veure i palpar la neu que ha anat caient.. Mireu quines exploradores de neu!


 

Després d'observar i d'observar, hem anat a la classe i tisores en mà ens hem posat a recrear la natura efímera que avui ha tret el cap al pati de l'escola. Ens han quedat uns flocs de neu autèntics, sobretot perquè no n'hi ha cap d'igual... Com que hem quedat satisfets amb el resultat, els hem enganxat als vidres de la classe. Ara tenim una nevada perpètua... Almenys fins que ens en cansem!

dijous, 22 de febrer del 2018

I TU, QUÈ HI PINTES? Capítol II

Vet-ho aquí que avui dijous a la tarda, un nou equip, pinzells en mà, ha continuat treballant a preu fet per a fer noves capes i acabats dels jocs de pati, que dimarts havien començat a treure el cap als terres de la zona esportiva.

Va tan bé gaudir d’aquest tipus  de projectes...!, escoltar les propostes, riure, descobrir complicitats, esmenar les taques imprevistes, treballar en equip, conèixer virtuts, fer pinya,... Tot això només pot portar a un final: UN TREBALL ESPECTACULAR!
Els jocs ja estan pràcticament acabats, aviat els alumnes de l’escola en podran gaudir. Han quedat preciosos... De moment, tenim: la xarranca, el terra-mar-aire, el futbol xapes, el Twistter, el joc del mirall, el set i mig, el tres en ratlla i un joc per a saltar.






















Potser més endavant, farem una segona tanda per a pintar noves zones per a jugar a l'escola i amb la família... Segur que ens queden moltes estones per a crear plegats!


MOLTES GRÀCIES A TOTES LES PERSONES QUE HAN TREBALLAT AL LLARG D’AQUESTES DUES JORNADES! ESPEREM QUE TOTS EN POGUEM GAUDIR DURANT MOLT DE TEMPS!

dimarts, 20 de febrer del 2018

I TU, QUÈ HI PINTES? Capítol I

Avui dimarts 20 de febrer, una petita part de la comunitat educativa ha començat a dibuixar i pintar el que serà una alternativa més de joc als exteriors de la zona esportiva. Un gran equip ha estat definint formes i colors que ja deixen veure la nova cara dels terres.

Famílies i mestres han treballat plegats, una vegada més, per als nens de l'escola i, fins i tot, per a la resta d'infants del poble, ja que la zona esportiva és un espai municipal on sovint s'hi aplega gent per a practicar esports i per a jugar.

I direu: i jo què hi pinto? Doncs hi pintes molt! "No sóc gens creatiu!", "Tinc poc temps...", no pateixis gens, tothom té una feina feta a mida: seguir consignes, aguantar plantilles, posar cinta per marcar, aprendre, atrevir-se, netejar pinzells, ser creatiu, aportar idees,... Tothom hi pinta!

Avui s'ha fet molta feina, però les mans per al dijous 22 sempre seran benvingudes! Us hi esperem! Mireu, mireu... Imagineu-vos com quedarà dijous si ens hi ajudeu!


MOLTES GRÀCIES A TOTS ELS QUE JA HI HAN PINTAT, I MOLT!

Excursió amb bicicleta a la Font de la Canya!


El passat 16 de febrer els alumnes de Cicle Superior vam anar a la Font de la Canya.


Vam anar per camins enfangats amb bicicleta i vam creuar un pont de fusta molt peculiar!


Al cap d’una estona vam arribar on ens esperava la Roser, la nostra guia durant tot el dia.
Allà vam esmorzar i, de seguida, ens vam posar en marxa per anar a veure el jaciment arqueològic. Vam poder veure amb unes ulleres de realitat virtual (VR) com vivien, antigament, els ibers.



Després, vam tornar a agafar les bicicletes i ens vam dirigir cap a Artcava. Vam fer dos tallers, un de flotació i un de tria.


Quan vam acabar, vam poder dinar i disposar d’una estona de temps lliure!

Més tard vam anar cap al Centre d’Interpretació d’Avinyonet del Penedès. Allà la Roser ens va explicar i ensenyar algunes coses que havien trobat al Jaciment, com guardaven el menjar, les llavors més antigues de raïm de Catalunya...
Finalment, vam tornar per la Carrerada fins a l’escola on vam posar punt i final a un dia molt divertit i, alhora, molt cansat!

Classe de l'Antàrtida i Classe de l'Àfrica.

dilluns, 19 de febrer del 2018

Valoració de les colònies de Cicle Mitjà



Un cop arribats de les colònies amb la motxilla personal més plena de vivències, és el moment de reflexionar i autoavaluar diversos aspectes sobre el que comporta anar de colònies.

El dimarts 13 de febrer, els alumnes de cicle mitjà van omplir una fitxa amb els següents exercicis d’autoavaluació. Per una banda van omplir una rúbrica per avaluar diversos aspectes relacionats amb l’autonomia personal ( la motxilla, la higiene personal, l’alimentació i el respecte a la natura). De la relació amb els demés ( en les habitacions, en el menjador, durant les activitats , durant el joc lliure i jocs de nit). I per últim sobre l’aprenentatge de les activitats proposades pel Camp d’Aprenentatge.

Per un altre cantó se’ls va demanar que puntuessin del ‘1 al 6 les activitats realitzades a Juneda; també se’ls va demanar que puntuessin - amb un màxim de 3 punts- les instal·lacions.

Així també, se’ls oferia la possibilitat de fer propostes per l’any vinent.

I per últim hi havia un seguit de preguntes conceptuals dels temes tractats al Camp d’Aprenentatge, a partir de les quals les mestres, hem pogut avaluar el grau d’aprofitament d’aquesta activitat.

Els resultats els plasmem a continuació amb una gràfiques il·lustratives de les respostes donades pels alumnes de cicle mitjà.






Tal i com es pot observar en les dues gràfiques, l’activitat que més ha agradat tant a 3r com a 4t ha estat el taller del forn, seguit pel de la granja. En ambdues classes , l’activitat menys valorada ha estat el taller del paisatge, que vam realitzar divendres al matí i que es tractava de fer un passeig tot observant elements significatius del paisatge (els conreus, el canal, etc). Tot i això totes les activitats tenen una puntuació prou equilibrada, amb la qual cosa podem deduir que han agradat força per igual.

En les gràfiques següents s’exposa la valoració de les instal·lacions i dels àpats, val a dir que els alumnes de 3r han puntuat més a l‘alça que els alumnes de 4t que, com que són una miqueta més grans, potser són un xic més crítics. Malgrat tot, les puntuacions són molt bones en general. Les dues classes tornen a coincidir en puntuar més fluixet els àpats. Les mestres podem donar fe que el menjar era molt bo, variat i equilibrat, i es podia repetir tant com es volia. A tall d’exemple us podem dir que a l’esmorzar sempre vam comptar amb un bol de fruita (pelada i trossejada) a banda de la llet, els cereals, els panets o magdalenes, la melmelada i la mantega; un dia vam sopar crema de carbassa i “san jacobos” , un altre, sopa i peix amb salsa; per dinar vam menjar uns cigrons boníssims, ous farcits, espaguetis, botifarra casolana feta per nosaltres mateixos!.. i a tot hora disposàvem d’un bol de fruita per a matar el cuquet. Aquesta valoració feta pels alumnes potser ens convida a reflexionar als adults sobre si estem educant prou bé als nostres alumnes/fills sobre la diversitat en l’alimentació i els bons hàbits saludables.





Per finalitzar, volem dir que poder fer aquest tipus de reflexió de les colònies a partir de l’autoavaluació que en fan els propis alumnes, ens ajuda a millorar-les any rere any. Pels nens i nenes també és important que aprenguin a valorar, des de la reflexió, sobre les experiències viscudes.